You are currently viewing מה בין יוגה לסרטן?

מה בין יוגה לסרטן?

פעילות גופנית או תנועה בעצימות מתונה מומלצת לבריאות לכל אחת ואחד (כמעט) בכל מצב גופני. אינספור מחקרים הראו זאת ויש על כך הסכמה די גורפת. אבל למה לבחור ביוגה? בפוסט הזה אנסה לסקור בקצרה, על קצה המזלג ממש, 5 דרכים שבהן הכלים היחודיים של היוגה עוזרים להתמודדות עם מחלות בכלל ומחלת הסרטן בפרט. 

חשוב לי להזכיר, שאת התאמת אימון היוגה למתמודדות עם סרטן למדתי משתי מורות נפלאות – סיגל ביבר ושירה נהלוני גליקסברג, שחלו והחלימו שתיהן, בין היתר בעזרת היוגה. ביחד הן פועלות להנגיש את הפלא של היוגה והיוגה תרפיה לעוד ועוד נשים וגברים, במטרה לתמוך בהן ולסייע למי שמסוגלת לכך לקחת אחריות וחלק פעיל בתהליך ההחלמה שלה, להתמודד טוב יותר עם הקשיים ולהרגיש טוב יותר. תודה לכן סיגל ושירה על הידע החשוב שאתן מעבירות הלאה. 

אפשר להסביר את החיבור של יוגה לסרטן מזוויות שונות. הפעם בחרתי להתמקד ב-5 רעיונות או עקרונות, שבאים לידי ביטוי באימון וממחישים לטעמי היטב את היתרונות הגלומים בדרך הזאת.

תפיסה רב רבדית לקיום האנושי. לפי היוגה אנחנו בעלות רבדים שונים של קיום, שפועלים יחד ובו זמנית. בתמצית אפשר לדבר על גוף – נשימה – תודעה. התבוננות כזאת על הקיום מאפשרת לנו להרחיב בכל רגע את נקודת המבט ולחוות את עצמנו בעזרת האימון ברבדים השונים. לדוגמא, אם יש חוויה של כאב במקום או איבר מסוים, אפשר להתמקד בנשימה או במצב המנטלי ולהשתמש בהם בשביל להסיט מבט מהכאב. הרחבת נקודת המבט מאפשרת המון תקווה ליצירת שינוי וגם מקלה עלינו לשאת מצבים קיצוניים של חרדה או כאב גופני או רגשי. גם אם עולה כאב, אני לא רק הכאב ולא זהה לכאב, אלא עוד המון דברים אחרים במקביל.

לקיחת אחריות ובעלות על המצב. האימון היוגי עוזר לנו לטפח תחושת סוכנות או בעלות על עצמנו. יש המון טיפולים בגישות שונות, שבהם המטופלת שוכבת פאסיבית על מיטה או כורסא והמטפלת עושה לה משהו. יש מקום לטיפולים מהסוג הזה והם עשוים להיות מועילים מאוד. אבל הם מותירים את החולה במצב פאסיבי ופחות מעודדים אותה לאקטיביות, לנקיטת פעולה. האחריות על הטיפול נשארת אצל המטפלת. לעומת זאת באימון היוגי 100% מהאחריות נמצאת בידי המתרגלת. מה שהיא תעשה – זה מה שיהיה. לקיחת חלק פעיל בתהליך ההחלמה מטפחת עוצמה, תחושת מסוגלות ונותנת המון תקווה. 

טיפוח חמלה וקבלה עצמית. אימון היוגה מחבר אותנו שוב ושוב למה שיש ברגע הזה. אנחנו מניחות בצד (לפחות לכמה רגעים) את מה שהיה פעם, את מי שאולי היינו פעם, מניחות בצד ציפיות או תוכניות לעתיד ומתמקדות במה שקורה עכשיו. המיקוד הזה מאפשר ראשית כל לראות ולהכיר את מה שיש (וזה לא מעט, גם ברגעים קשים..). שנית הוא מעודד אותנו להבחין באופן ברור את יותר מה בידינו לשנות ממה שלא בשליטתנו, ולכן אין טעם לעסוק בו. האימון על התבוננות במה שיש מטבעה מטפחת קבלה, חמלה ואפילו אהבה עצמית. אנחנו לומדות להתיידד עם ולהעריך את מה שאנחנו בהווה.

ראיית הטוב. אימון היוגה מפתח בנו את היכולת להבחין בין מה שמועיל ומקדם אותנו לבין מה שמעכב ומזיק לנו. באופן הזה הוא מוביל אותנו לכיוון הטוב, שזה אומר גם ראיית הטוב בעצמי ובעולם וגם עשיית טוב. ראיית הטוב דורשת לעיתים אימון מעמיק וממושך ואיננה מובנת מאליה. הדרך הזאת תמיד מתחילה בצעדים קטנים וברי השגה. כאשר מתפתחת לאיטה ראייה של הטוב היא יכולה להוביל אותנו לגישה אופטימית ושמחה בכל רגע ורגע. 

האימון כמשענת או מרחב בטוח. פיתוח של אימון מבקש מאיתנו מידה מסוימת של אמון או אמונה. מצידו האימון מספק לנו אומנה, שמילולית פירושה עמוד יציב שאפשר להישען עליו. פיתוח של אימון קבוע ויציב אינו דבר פשוט וקל. נדמה שתמיד יש משהו דחוף או חשוב יותר לעשות. אבל כאשר הוא נבנה (בין אם מדובר על יוגה, ריצה, שחיה או כל אימון אחר), האימון בתורו מהווה עבורנו משענת, שנוכל לחזור אליה בכל פעם שנרצה. חשוב לזכור שהאימון הגופני הוא משמעותי וחשוב, אבל הוא רק חלק קטן מסל הכלים העצום של היוגה. אימון של נשימה או התבוננות (מדיטציה) יכול להיות נגיש לנו בכל רגע ובכל מקום, בין אם זה על מיטת אשפוז, בהמתנה בתור לרופא, בנסיעה או במנוחה בבית. אימון מתון, שמותאם למצב הגופני, הרגשי והמנטלי, שנלמד היטב תחת הדרכה נכונה ומבוצע כהלכה – נהיה משענת גם בימים קשים. 

עד כאן על היתרונות של אימון היוגה למתמודדות עם סרטן. העקרונות שהוזכרו כאן יכולים כמובן להתאים גם לנשים בריאות או למגוון רחב מאוד של מחלות ומצבי גופנפש. אם עלו לכן שאלות – אשמח שתכתבו לי למייל או תגיבו למאמר.

כתיבת תגובה