You are currently viewing מה זה יוגה תרפיה ואיך לשמור על עצמך באימון

מה זה יוגה תרפיה ואיך לשמור על עצמך באימון

ראשית חשוב להגיד – התרגול היוגי מתאים לכולם!

ברמה הכי בסיסית וראשונית, כל מה שצריך בשביל לתרגל יוגה זה לנשום, ולכן גם אם הגוף כואב וכל מה שאפשר לעשות זה לנשום – אפשר ורצוי לתרגל! מנסיוני בהוראת יוגה – אחרי האימון תמיד נרגיש טוב יותר 🙂

שנית, קיימים אינספור סוגים שונים של תרגולי יוגה בעולם ורובם מיטבים ויכולים אף להיות מרפאים. יחד עם זאת, חלק מהתרגולים ה"רגילים" פחות יתאימו לנשים אחרי פציעה או במהלך מחלה, או לנשים שסובלות מכאב כרוני או מגבלה בתנועה. 

יוגה תרפיה באה לתת מענה למצבים האלה בעזרת התאמה של כלים מעולם היוגה (עבודת גוף, נשימה ותודעה) למצב המסוים של המתרגלת, וזאת במטרה לשפר טווחי תנועה, לחזק ולהגמיש את הגוף, לווסת את מערכת העצבים, לטפח מודעות ולהביא להרגשה כללית טובה יותר. 

למה כדאי לתרגל יוגה תרפיה עם מישהי שהוסמכה לכך?

תחום העיסוק של הוראת יוגה בישראל איננו מוסדר ומפוקח באופן רשמי, ולמעשה גם מי שעשתה קורס של 3 חודשים בהתכתבות יכולה לפרסם את עצמה בתור "מורה ליוגה" ולהתחיל ללמד. ארגון מורי היוגה בישראל עומל שנים על גיבוש ויישום תקנים רשמיים להכשרה של מורות ליוגה ומטפלות ביוגה תרפיה, אבל הדרך להכרה רחבה ואפשרויות אכיפה בתחום עוד ארוכה. 

מורות ומורים רבים ליוגה יודעים אינטואיטיבית שיש להתאים את האימון למתרגלת באופן אישי, מאחר וכל גוף הוא שונה מטבעו והצרכים של כל אחת ואחד משתנים עם הגיל והמצב הגופני. יחד עם זאת, מי שלא הוכשרה כראוי עלולה, מתוך הרבה כוונה טובה, לאבחן באופן מוטעה את המצב, להציע התאמות שגויות לתרגול וחלילה להחמיר את הכאב או את הפציעה. 

אני רואה ברשתות החברתיות בפורומים שונים הרבה שאלות של מורות ליוגה כמו – איזה תנוחות מתאימות לפריצות דיסק? מה לעשות במקרה של כאבי ברכיים? ועוד. מורות שעברו הכשרה בתחום היוגה המשקמת או יוגה תרפיה למדו לעומק את המצב האנטומי והפיזיולוגי של מקרים כאלה, מבינות מה מתאים ומה פחות ויודעות כיצד לבנות תרגול משקם מיטיב ובטוח. 

לאור כל זאת, חשוב ומומלץ לבחור במורה בעלת ניסיון משמעותי והכשרה מעמיקה, בוודאי אם מדובר על מקרה של מחלה קשה או פתולוגיה מורכבת, שדורשת הבנה מעמיקה וזהירות רבה בתרגול. מאליו ברור שבמקרים כאלה תרגול עם סרטי וידאו (שנפוצים מאוד ב-youtube לדוגמא עלול להיות ממש מסוכן!).

לסיכום, יוגה תרפיה או יוגה שיקומית היא בבסיסה גישה אמפטית ותומכת, שפותחת בפני כל אחת ואחד אפשרות ללקיחת אחריות אישית על הבריאות ולשיפור מצב הגוף, הנשימה והתודעה. זאת באמצעות אימון עדין ומדורג. כאשר מאפשרים לאימון להתבסס כראוי, בהתמדה ולאורך זמן – פירותיו מגיעים. במצבי בריאות מורכבים מומלץ וחשוב לבדוק היטב מי מנחה אותנו בתרגול, האם יש לה ניסיון או הסמכה מתאימים והאם יש לה ידע רחב ומעמיק מספיק בשביל לשמור עלינו לאורך הדרך.

כתיבת תגובה