מה זה נוירופתיה
אם גם את או אתה סובלים מתחושות של נימול, עקצוץ, זרמים, דקירות או שריפה, רגישות לחום או לקור, כאב או חוסר תחושה בכפות הידיים ו/או הרגליים בעקבות טיפול כימותרפי, מאוד יכול להיות שמדובר בנוירופתיה היקפית* Chemotherapy induced peripheral neuropathy (CIPN). מדובר על תופעת לוואי לחלק מהטיפולים הכימותרפיים, שמופיעה בשכיחות של בין 19% ל-85% מהמקרים, תלוי בסוג התרופה ובמספר הטיפולים. נוירופתיה עלולה להוביל גם לקושי בהליכה, חוסר יציבות וקושי בביצוע פעולות יומיומיות כמו הרמת חפצים ועוד.
החדשות הטובות הן, שבעזרת כלים מעולם היוגה תרפיה אפשר להקל משמעותית על תסמיני נוירופתיה, להפחית חרדות שקשורות בתופעה, לשפר את החוסן והיציבות הגופנית וגם את יכולת ההתמודדות הרגשית והמנטלית. במאמר הזה נעמיק קצת את הידע וההבנה בנוגע לנוירופתיה היקפית ונבין איך יוגה יכולה לעזור.
מה גורם לנוירופתיה
טיפולי כימותרפיה שונים, שהם כולם נפוצים בשימוש ומוגדרים כבטוחים ויעילים, עלולים לגרום לפגיעות מסוגים שונים בקצות העצבים ההיקפים (המרוחקים ממרכז הגוף). רוב מקרי הנוירופתיה חולפים מעצמם תוך חצי שנה מסיום החשיפה לכימותרפיה. אבל יש גם מקרים, שבהם תסמינים מופיעים רק לאחר סיום הטיפול ואפילו מספר חודשים לאחריו. כיום אין לרופאים המטפלים יכולת לדעת מראש מי נמצאים בסיכון לפתח נוירופתיה.
בין התרופות הכימותרפיות הנפוצות הקשורות לנוירופתיה נמצאות:
- טקסול, טקסוטר – לטיפול בסרטן השד, שחלה, ריאה ועוד
- ציספלטין, אוקסליפלטין – לטיפול בסרטני מערכת העיכול, ריאה ועוד
- וינקריסטין/אונקובין, וינורלבין/נבלבין – לטיפול בסרטן הלימפה ועוד
- ולקייד, תלידומיד – לטיפול במיאלומה נפוצה
המנגנון המדויק של פגיעה בקצות העצבים כתוצאה מחשיפה לכימותרפיה אינו לגמרי ברור בחלק מהתרופות. ככל הנראה מדובר על שילוב של מספר גורמים, ביניהם פגיעה במעטפת העצבים ובהולכה העצבית. היקף הפגיעה בעצבים מושפע בין היתר מסוג התרופה, מספר מחזורי הטיפול (משך החשיפה) וכן יש עלייה בסיכון לנוירופתיה כאשר הטיפול משלב מספר תרופות במקביל.
איך יוגה תרפיה יכולה להועיל?
על פי נקודת המבט ההוליסטית של היוגה השאיפה היא תמיד לאזן את מה שיצא מאיזון. במקרה של נוירופתיה, מטרת התרגול היא לעורר תחושה וליצור תנועה נינוחה ונעימה בקצוות הגוף (כפות ידיים, רגליים, פנים), באופן שאינו מגביר כאב ומקדם תחושת איזון, בשילוב עם נשימה סרעפתית מודעת, שתורמת להפחתת חרדה ולשיפור סירקולציה.
השלב הראשון יהיה לזהות את התחושות כפי שהן באותו הרגע. אימון ביכולת הזיהוי וההבחנה שלנו בתחושות שונות ברגעים שונים, מאפשר לבחור דרך התמודדות. עצם פעולת הבחירה – אני בוחרת לעצמי מה נכון ומתאים לי עכשיו – מעצימה ומספקת תחושת בעלות וסוכנות על הגוף. בהמשך ניתן בעזרת אימון בטיפוח התבוננות קשובה (מיינדפולנס) לעקוב אחר השתנות התחושות ולהבין מה מקדם ומשפר את המצב.
במקביל כדאי לשלב גם תרגילי נשימה מודעת, לדוגמא: הארכת הנשיפה (הוצאת אוויר), ותיאום תנועה לנשימה, אשר מפחיתים חרדה, מחזירים תחושת שליטה על התנועה ומטפחים בטחון בתנועה ובגוף. תרגול של מיקוד הנשימה אל איברים שונים ואפילו לתאים מסוימים בגוף עוזר להגביר מודעות ותחושה באותם איברים ומסייע לשפר את כושר הריכוז וכן לשחרר איזורים מכווצים וכואבים.
לפעמים לפני תרגילי הנשימה יש צורך בהרגעה של מערכת העצבים, להפחתת מתח וחרדה. במקרים כאלה יכול לעזור תרגול של עיסוי עצמי, טפיחות עדינות על הגוף, עיסוי של הפנים והראש, תנועות של ניעור או שקשוק של הגוף – בהתאם לתחושה ולצורך האישי. גם עבודה עם קול יכולה לעזור מאוד בפריקת מתח.
רעיונות נוספים לתרגול להקלה על תסמיני נוירופתיה
מניסיוני אחרי שהפחתנו קצת חרדה ומתח, אפשר לפנות לתרגילים גופניים יותר מסורתיים ביוגה (אסנות), תוך שמירה על תנועה עדינה אך מאתגרת, ללא כניסה לטווח הכאב, בעיקר בידיים וברגליים, על מנת לעורר מחדש את קצות העצבים. תרגילי קואורדינציה בסדרים וקצבים משתנים יכולים לעזור מאוד בשיפור הריכוז וב"חיווט" מחדש של נתיבים עצביים מקצות האיברים שנפגעו אל המח.
תרגילים לדוגמא שהתלמידות שלי אוהבות:
- הפרדת בהונות הרגליים אחת מהשנייה ומהקרקע בסדר משתנה
- הרמת חפצים מהרצפה בעזרת כף הרגל
- דריכה מודעת על חלקים שונים של כף הרגל
- עיסוי לכפות הרגליים והידיים עם כדור זיזים
בנוסף חשוב מאוד לשלב בתרגול תנוחות לחיזוק שיווי המשקל, כמו תנוחת העץ, תנוחת הלוחם ורצפים שמשלבים בין תנוחות עמידה שונות. הרצפים חשובים כי הם מחזקים את הזיכרון והמיקוד המנטלי וגם מתרגלים העברת משקל במרחב במנחים שונים.
במקום שבו לרפואה הקונבנציונלית אין לצערנו הרבה מה להציע - דווקא ליוגה יש!
יש לנו ביוגה תרפיה שפע של תרגילים קצרים, פשוטים, שאינם דורשים ציוד מיוחד ואפשר לתרגל אותם כמעט בכל מקום וכמעט בכל מצב רפואי או גופני. תרגול של 5-10 דקות ביום עשוי לשפר משמעותית את תחושת הביטחון בגוף ובתנועה, את היציבות, הגמישות ותחושת האיזון הכללית (ימין מול שמאל, קדמי מול אחורי) וכן לעזור בהתמודדות עם תחושות כאב שריפה ונימול.
חשוב להבהיר שתרגילי יוגה מכל סוג שהוא לא יעלימו לחלוטין נוירופתיה ולא "ירפאו" את המצב. אבל הם כן יכולים להקל עליו מאוד ולעזור בתקופה הקשה של התמודדות עם המחלה ועם תופעות הלוואי של הטיפולים.
התרגולים שהזכרתי כאן אינם דורשים ידע או ניסיון מוקדם או כושר גופני כלשהו. ניתן לתרגל אותם בישיבה ואפילו בשכיבה.
*חשוב לציין שנוירופתיה היקפית עלולה להיגרם מסיבות שונות, ביניהן סוכרת, חבלה בקצות העצבים, זיהום נגיפי, אלכוהוליזם, מחלות אוטואימוניות ועוד. מאמר זה מתייחס לנוירופתיה היקפית על רקע של טיפול כימותרפי CIPC – Chemotherapy-Induced Peripheral Neuropathy.