האם יש קשר בין טיפול אינטגרטיבי לשיעורי החלמה גבוהים יותר?
מחקר שנערך בבית החולים כרמל שבחיפה ע"י פרופ' ערן בן אריה, פרופ' אלעד שיף ואחרים, בדק האם טיפול אינטגרטיבי יכול להעלות את תוחלת החיים בקרב חולות עם סרטן גינקולוגי מתקדם. תוצאות המחקר, שפורסמו בדצמבר 2020, הראו שהתמדה בתוכנית טיפול אינטגרטיבית הייתה קשורה לשיעורי הישרדות גבוהים יותר (במהלך 3 שנים לאחר התוכנית).
בנוסף מטופלות שהתמידו בטיפול האינטגרטיבי (קיבלו לפחות 4 טיפולים במהלך המחקר) פנו פחות לחדר מיון בתקופה הזאת. מטופלות, שהתחילו את הטיפול האינטגרטיבי אבל לא התמידו בו, הגיעו בממוצע כ-29% יותר פעמים לחדר מיון בתקופת המחקר.
במהלך המחקר, שנערך בקרב 189 חולות, הן הופנו על ידי אנשי מקצוע בתחום האונקולוגיה לרופא אינטגרטיבי לייעוץ ולטיפולים אינטגרטיביים ביניהם צמחי מרפא, תזונה וגם תרגולי גופנפש כמו מדיטציה ודמיון מודרך.
מה אפשר ללמוד מהמחקר הזה?
אמנם נדרשים מחקרים נוספים בתחום, אבל המחקר הזה כבר מצביע על קשר ישיר בין מידת האקטיביות של החולות והפנייה שלהן לטיפולים משלימים לבין יכולת ההתמודדות ואפילו החלמה מהמחלה.
אני קוראת במחקר הזה גם חיזוק לחשיבות שיש בעצם הבחירה של מתמודדות סרטן בסוג התמיכה שהן זקוקות לה ושיעילה עבורן באופן אישי. סל טיפולים רחב, מגוון ומלא, שכולל גם טיפולים בהתאם להמלצות האונקולוגים וגם טיפולי מגע או תזונה או גופנפש, צריך וראוי שיהיה נגיש בכל בית חולים ועבור כל אחת ואחד.
זה החזון שמוביל אותי בכל יום רביעי למרפאת הרפואה המשלימה במחלקה האונקולוגית ברמב"ם. שם אני פוגשת נשים חזקות ומלאות תקווה, שחלק גדול מהן פוגשות את הגישה האינטגרטיבית בכלל ואת היוגה תרפיה בפרט בפעם הראשונה בחיים שלהן. מהר מאוד הן מרגישות בגוף ומבינות בשכל, שהבחירה נמצאת בידיים שלהן ויש הרבה דרכים ואפשרויות להתמודד עם קשיי וכאבי המחלה.
איך הטיפול האינטגרטיבי בעצם משפיע?
על השאלה הזאת המדע עדיין לא יודע לספק תשובה מלאה. חוקרים מכל העולם מנסים למדוד את ההשפעות השונות של טיפולים משלימים שונים – מדיקור, פטריות וצמחי מרפא ועד יוגה ומיינדפולנס – ועדיין לא ברור מה בדיוק עובד שם ואיך. אפשר גם לטעון שמי שפונה לטיפולים האלה היא מראש משכבה סוציו-אקונומית מבוססת יותר, יש לה אולי גישה לבדיקות וטיפולים מתקדמים יותר ולכן הסיכוי שלה להחלמה גבוה יותר. יכול להיות.
אני לא מדענית, אבל כן עדה לאלפי שיעורי יוגה, שבהם אני רואה שוב ושוב איך מבע הפנים מתרכך, הנשימה מתארכת, רצף המחשבות מאט והגוף נרגע תוך כדי תרגול. כל מתרגל ומתרגלת יוצאים קצת אחרים מאיך שנכנסו לשיעור וכמעט תמיד – לכיוון חיובי – יותר רוגע, פחות מתח, נשימה ארוכה ונינוחה יותר, שרירים פחות תפוסים ויציבה יותר איתנה.
אז איך יוגה וטיפולים אינטגרטיביים עוזרים למתמודדי סרטן? ההשערה שלי היא שהמעורבות, הכוונה, תחושת השליטה והבעלות על המצב – מחזקים את הגוף ואת התודעה ועוזרים להתמודד עם הקושי. ביחד עם טיפוח הגישה העוצמתית הזאת לחיים, הטיפולים מעודדים הרפייה, מורידים את רמות הסטרס ובכך גם מאפשרים התחזקות של מערכת החיסון והתגייסות שלה לשמירה על פעילות תקינה של מערכות הגוף.